La URV cedeix un prototip de rehabilitació adaptat per a la Fundació La Muntanyeta

La universitat també ha lliurat un prototip per al control de les tortugues aquàtiques a l’entitat social Espècies GEPEC

Dos dispositius dissenyats per estudiants del tercer curs de l’assignatura “Tecnologia Mecànica” del grau en Enginyeria Mecànica de la URV i fabricats per alumnes de dos instituts de formació professional serviran per donar resposta a una necessitat de dues entitats socials de Tarragona: la Fundació La Muntanyeta i Espècies GEPEC. El disseny i fabricació d’aquests prototips són fruit d’un projecte cooperatiu que s’emmarca en el programa Aprenentatge Servei de la URV, finançat pel Consell Social i l’Institut de Ciències de l’Educació de la URV a través d’un Ajut Pont per a projectes educatius coordinats per l’Institut Pere Martell de Tarragona.

El prototip de rehabilitació cedit a la Fundació La Muntanyeta està pensat i adaptat per ajudar en la rehabilitació de pacients amb discapacitat. L’aparell permet fer una sèrie d’exercicis de mobilitat del peu amb un sistema de motivació per a aquest tipus de pacients: un laberint que s’ha de completar conduint una petita esfera amb els seus peus. La producció i materialització del prototip ha anat a càrrec d’alumnes de formació professional en l’àmbit de la Fabricació Mecànica de l’Institut Pere Martell de Tarragona. Aquest és un model que no s’aplicarà als pacients, sinó que servirà al personal sanitari per fer proves respecte a la seva funcionalitat.

Els aparells es van lliurar a les dues entitats socials en un acte celebrat el passat divendres 5 d’abril a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química (ETSEQ). Durant l’acte, Francesc Tarragona, president de La Muntanyeta, va agrair a totes les parts implicades en el projecte la capacitat de posar en valor el seu coneixement per l’interès públic. Amb el disseny i fabricació d’aquest aparell es dona resposta a la manca de dispositius que tenen en compte les capacitats i les motivacions de persones amb mobilitat reduïda.

Darrere d’aquest projecte hi ha dos equips d’alumnat de l’ETSEQ. Núria Aparicio, Àlex Garcia, Sergio Garrido, Àlex Gimeno, Nil Jardí, Maria Pintó i Miguel Moreno, que han estat els encarregats de dissenyar l’aparell de rehabilitació adaptat.

La URV va ser pionera en la implantació de l’Aprenentatge Servei, una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte per formar estudiants i futurs professionals socialment responsables.